Palvelumme

VSME-raportointi

Onko yritykselläsi suunnitelmissa ryhtyä kehittämään kestävyysraportointia VSME-raportointistandardin mukaisesti? Tarjoamme asiantuntijapalveluita vastuullisuuden ja raportointivalmiuksien kehittämiseen sekä ESG-järjestelmän mutkattomaan tiedonkeruuseen ja VSME-raportointiin.

Mikä on VSME-standardi?

Uusi eurooppalainen vapaaehtoinen kestävyysraportointistandardi (VSME, Voluntary reporting standard for SMEs) on suunnattu yrityksille, jotka eivät kuulu EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) piiriin.

Standardi on suunniteltu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille ja se on luotu selkeyttämään ja tuomaan rakennetta pk-sektorin yritysten vastuullisuustyön raportointiin.

Lue alta, miten voimme tukea yritystäsi VSME:n mukaisessa raportoinnissa.

VSME-raportoinnin polku

Tuemme yritystäsi vastuullisuuden kehittämisen ja VSME-raportoinnin eri vaiheissa. Saat tukea esimerkiksi yrityksen liiketoiminnalle olennaisten vastuullisuusaiheiden tunnistamiseen sekä tiedonkeruun suunnitteluun. ESG-järjestelmän avulla keräät, hallitset ja raportoit vastuullisuustietoa systemaattisesti VSME-standardin vaatimukset täyttäen. Asiantuntijamme auttavat sinua myös analysoimaan raportoitua dataa ja kehittämään yrityksen vastuullisuutta strategisesti tietoon pohjautuen.

Sparraus ja arviointi
Datarakenne ja prosessit
Tiedonkeruu ja raportointi
Analysointi ja kehittäminen

Sparraus ja arviointi

  • Koulutus ja sparrailu raportoinnin sisällöstä, standardin vaatimuksista ja raportoinnin hyödyistä yritykselle
  • Vastuullisuusaiheiden olennaisuusarvio yrityksen vastuullisuustyön ja raportoinnin fokusoimiseksi
  • Arvio yrityksen nykytilan raportointivalmiuksista VSME-standardin vaatimuksiin nähden

Datarakenne ja prosessit

  • Datalähteiden tunnistaminen
  • Päästölaskennan rajaukset
  • Datarakenteen suunnittelu
  • Tiedonkeruuprosessien suunnittelu

Tiedonkeruu ja raportointi

  • Tofuture CSM -järjestelmä mahdollistaa kokonaisvaltaisen VSME:n mukaisen tiedonkeruun ja konsolidoinnin aina päästölaskennasta narratiiviseen tiedonkeruuseen
  • Järjestelmä tuottaa VSME:n mukaisen dokumentaation koko raportin sisällöstä sekä numeerisen datan koontiraportin

Analysointi ja kehittäminen

  • Raportoidun tiedon analysointi ja vastuullisuuden kehityskohteiden tunnistaminen
  • Asiakkaan tarpeisiin räätälöidyt vastuullisuuden kehittämisen hankkeet ja projektit

Onko aika ottaa tehokas raportointityökalu käyttöön?

Olemme vastuullisuuttaan strategisella otteella kehittävän yrityksen sparraava kumppani. Meiltä saat kokonaisvaltaista tukea vastuullisuuden ja raportoinnin kehittämiseen.

Laita meille viestiä

Mitä VSME-standardi edellyttää raportoimaan?

Yritys raportoi kestävyystietoja liittyen vastuullisuuden johtamiseen sekä ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hallintotapaan (ESG) joko perusmodulin tai kattavan modulin mukaisesti.

  • Perusmoduli sisältää kuvauksen raportoinnin minimivaatimuksista. Tässä osiossa raportoidaan yleisiä tietoja yrityksestä ja sen vastuullisuuskäytännöistä sekä avaintunnuslukuja energiankäytöstä, oman toiminnan kasvihuonekaasupäästöistä, henkilöstöstä ja hallinnosta.
  • Kattava moduli sisältää laajemmin vastuullisuuden avaintunnuslukuja ilmastonmuutokseen varautumiseen, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, henkilöstöön ja hallintoon liittyen. Pankit, sijoittajat ja yritysasiakkaat ovat todennäköisesti kiinnostuneita perusmodulin lisäksi kattavan modulin sisältämistä ESG-tiedoista eli vastuullisuustavoitteista, -toimenpiteistä ja -mittareista.

Lue lisää raportoitavista asioista.

Miksi ottaa VSME-standardi käyttöön?

Vastuullisuuden merkitys liiketoiminnan kehittämisen ja kasvattamisen näkökulmasta vahvistuu jatkuvasti.

Ulkoisten sidosryhmien (muun muassa asiakkaat ja rahoittajat) ja arvoketjussa olevien suuryritysten ESG-tietojen tarpeet kasvavat entisestään. Pk-yrityksiin kohdistuvien ESG-tietopyyntöjen odotetaan lisääntyvän, kun suuryritysten lakisääteinen kestävyysraportointi valtavirtaistuu.

VSME-standardin odotetaan yhdenmukaistavan nykyisiä lukuisia eri sidosryhmien esittämiä ESG-tietopyyntöjä, jotka aiheuttavat merkittäviä valmistelukustannuksia pk-yrityksille. Läpinäkyvän ja luotettavan kestävyysraportoinnin odotetaan myös tukevan raportoivia pk-yrityksiä vihreän rahoituksen saamisessa ja myyntityössä.