Vaikka vastuullisuustyötä tehdään ympäri vuoden, erityisesti vuoden vaihteessa vastuullisuusasiantuntijoilla pitää kiirettä. Yhä useammassa yrityksessä suunnitellaan parhaillaan vastuullisuusraportoinnin sisältöä ja toteutusta. Tiedonkeruuvaihe kolkuttelee ovella ja sitä ennen tulisi olla selvillä asiat, joista raportoidaan.
Vastuullisuusraportin huima arvonnousu
Vuosittainen vastuullisuusraportin koostaminen ei ole pelkkä pakollinen paha, joka vain täytyy tehdä ja saada kunnialla alta pois. Vastuullisuusraportoinnin arvo ja merkitys on noussut viime aikoina kohisemalla. Taloustiedot eivät enää riitä yksinään kuvaamaan yrityksen arvonluontia, vaan rinnalle tarvitaan vastuullisuustietoa.
Vastuullisuusraportti kokoaa yksiin kansiin kattavan katsauksen liiketoiminnan vastuullisuuden nykytilasta, otetuista edistysaskeleista ja kehityskohteista. Se kuvaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia liiketoiminnan menestymiseen vaikuttavia riskejä ja yrityksen pitkäjänteisiä kestävän kehityksen kanssa linjassa olevia tavoitteita, joita kohti työtä tehdään systemaattisesti. Sisältö ei todellakaan ole mitään turhaa tarinointia.
Vastuullisuusraporttiin on koottu kovaa faktaa ja analyysiä, joita voidaan hyödyntää, kun yritys vastaa eri sidosryhmien yhä kasvaviin odotuksiin ja moninaisiin tiedontarpeisiin.
Tukeeko raportointiprosessi onnistuneen raportin syntymistä?
Vastuullisuusraportoinnin merkityksen vahvistuminen motivoi tekijöitä. Toisaalta se asettaa myös enemmän paineita sisällölle ja sitä kautta raportointiprosessin onnistumiselle.
Tässä vaiheessa vuotta on hyvä viimeistään arvioida ja keskustella, onko vastuullisuusraportoinnin arvo todella tiedostettu yrityksessäsi. Onko käytössä riittävästi osaamista, tekijöitä, aikaa ja valtuuksia saada kovaa faktaa ja analyysiä kasaan?
Ovatko eri yksiköiden relevantit edustajat sitoutettu prosessiin mukaan tuottamaan tarvittavaa vastuullisuustietoa? On oleellista, että eri yksiköiden edustajat raportoivat oman vastuualueensa osalta vastuullisuuden kehittymisestä suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Sujuuhan yhteistyö talousosaston kanssa? Raportoinnin kehittyessä edellytetään tiivistä yhteistyötä vastuullisuus- ja finanssiosaajien välillä.
Vastuullisuusraportti on armoton
Vastuullisuusraportointi on luonteeltaan armoton. Se paljastaa yrityksen toiminnasta sellaisiakin asioita, joita ei ehkä haluttaisi nähdä tai kertoa ulkoisille sidosryhmille.
Se paljastaa, onko vastuullisuus integroitu aidosti osaksi liiketoimintaa. Se paljastaa, ymmärretäänkö vastuullisuusraportoinnin arvo ja merkitys yritykselle. Se paljastaa, onko vastuullisuuden edistäminen muidenkin kuin vastuullisuusvastaavan tai -tiimin agendalla.
Lisäksi vastuullisuusraportointi läpivalaisee yrityksen liiketoiminnan vastuullisuuden nykytilan. Se löytää positiivisen kehittymisen. Se löytää puutteet ja mahdolliset ongelmat. Se kirkastaa, minkä verran on menty eteenpäin kohti vastuullisuustavoitteita.
Uskottava vastuullisuusraportointi on mahdotonta, jos yrityksen vastuullisuutta ei mitata, eikä liiketoiminnan kestävyyden kehittymistä kuvaavia olennaisia mittareita ole määritetty. Raportointiprosessi osoittaa selkeästi, jos tarvittavaa dataa ei ole kerätty tai tiedonhankinta on puutteellista. Nyt on hyvä aika kysyä omassa organisaatiossa: onko meillä relevanttia vastuullisuusdataa saatavilla ja onko se luotettavaa.
Lue lisää, miksi vastuullisuuden mittaamisen kannattaa panostaa.
Hyödynnä paljastukset
Vastuullisuusraportoinnin merkitystä ulkoisille sidosryhmille ja yritykselle itselleen ei enää kyseenalaisteta. Lisäksi raportointiprosessi paljastaa sisäisesti olennaisia kehityskohteita. Yrityksesi johtoryhmä tiedostaa toivottavasti vastuullisuusraportoinnin merkityksen ja huomioi raportin sisällön johtamisessaan. Jos ei, sovi vierailu pikimmiten kulmahuoneeseen.
**
Jos vastuullisuusraportointi on paljastanut tiedonkeruun puutteita ja tarvittavaa vastuullisuusdataa ei ole saatavilla, ole yhteydessä! Me Tofuturessa tarjoamme pilvipohjaista työkalua, jotta myös yrityksesi voisi raportoida vastuullisuudesta kattavasti luotettavaan dataan pohjautuen.